Geschiedenis Sinterklaas

Geschiedenis Sinterklaas Om de afkomst van Sinterklaas te achterhalen moeten we ver terug in de tijd. Oorspronkelijk is dit ontstaan in Turkije in de regio 'Lycie'. Daar was een man (genaamd Nicolaas) die na de dood van zijn ouders het erfgoed deelde met de armen om deze te steunen in een moeilijk leven. Dit werd enorm gewaardeerd door de gemeenschap en dat is de reden dat hij in het jaar 342 heilig wordt verklaard en zodoende bisschop van de stad 'Myra'. Vanaf dan gaat Nicolaas met een bisschopsgewaad en, zijn alom bekende, mijter door het leven.

Sint-Nicolaas stierf op 6 december in het jaar 342. Hoe oud hij destijds is geworden is niet bekend, maar waarschijnlijk heeft hij ongeveer een leeftijd van 82 jaar weten te bereiken. Wij vieren dus sinterklaasavond een avond voor zijn sterfdag.

Waarom is Sinterklaas in Nederland bekend?

Vroeger dreef Nederland heel veel handel met andere landen in Europa waaronder dus ook Turkije. Veel handelaren hoorden het verhaal van Sint-Nicolaas van vele zeelieden die hulp kregen van Sinterklaas. Nadat Sint-Nicolaas gestorven was, werd hij steeds bekender en trokken er ieder jaar velen mensen naar 'Myra' om daar te bidden. Dit hield echter in de 11e eeuw op want 'Myra' werd overgenomen door vijandelijke legers en was het niet meer veilig om naar 'Myra' te trekken om daar te bidden. Daarop besloten zeelieden te redden wat er te redden viel en braken ze het graf van Sint-Nicolaas open om lichaam te vervoeren naar een veiligere plaats. Uiteindelijk belandde ze met het lichaam van Sinterklaas in het Italiaanse plaatsje 'Bari' waarna er een groot feest uitbrak want Sint-Nicolaas was gered!

Binnen een aantal jaar werd er besloten een grote kerk op zijn graf te bouwen om zijn diensten te blijven eren in de toekomst en een 'thuis' te creeëren voor mensen die het moeilijk hebben. Deze kerk bestaat nog steeds! Graf van Sinterklaas

Bari ligt in Zuid-Italië. Hoe kan het dan dat we denken dat Sinterklaas uit Spanje komt? In de 11e eeuw behoorde zuid-italië nog bij Spanje. De landsgrensen lagen toen nog anders en Bari was vroeger dus in Spaanse handen waardoor Sinterklaas dus altijd in Spanje zijn graf had.

< Waar komt zwarte piet dan vandaan? - > Naar de gedichtengenerator
Onze generator op je website? Gedichten maken Sinterklaasgedichten rijmen Tips voor het schrijven Kant en klare gedichten Geschiedenis van Sinterklaas Geschiedenis van Zwarte Piet Je schoen zetten Sinterklaas liedjes Contact Algemene voorwaarden Disclaimer Privacy statement Linkpartners
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt Sinterklaas-gedicht.nl cookies.