Je schoen zetten

In Nederland zet men vanaf het jaar 1427 de schoen. Dit idee komt uit de Sint Nicolaaskerk in Utrecht. Daar werden vanaf 1427 op 5 december, Sinterklaas avond, schoenen gezet voor de armen. Welvarende inwoners van Utrecht doneerden dan iets door het in een schoen te leggen. De opbrengst hiervan werd op 6 december, de sterfdag van de heilige Sint Nicolaas, onder de armen verdeeld.

Er bestaan geschriften over het schoenzetten door kinderen in hun huiskamer uit de 16e eeuw. Jan Steen, een kunstschilder uit de 17e eeuw, heeft de ochtend na het schoenzetten geschilderd. Op die schilderijen is ook te zien dat kinderen vooral snoepgoed zoals speculaas, pepernoten en marsepein in hun schoen vonden. Maar ook speelgoed werd wel eens in een schoen aangetroffen. Het opvallende hierbij is dat vooral jongetjes vaak stout waren, want zij kregen vaak een roe of een zakje zout in hun schoen.

Tegenwoordig zetten kinderen hun schoen bij de open haard in de woonkamer, of, wanneer men geen open haard heeft, op een andere opvallende plek in de huiskamer. 's Morgens vinden kinderen dan meestal een klein cadeautje of snoepgoed in hun schoen. Kinderen geven de Sint ook vaak een cadeautje. Bijvoorbeeld een gedichtje, verhaaltje of tekening. Of ze geven het paard van Sinterklaas, Amerigo, een wortel of suikerklontjes.

> Naar de gedichtengenerator
Onze generator op je website? Gedichten maken Sinterklaasgedichten rijmen Tips voor het schrijven Kant en klare gedichten Geschiedenis van Sinterklaas Geschiedenis van Zwarte Piet Je schoen zetten Sinterklaas liedjes Contact Algemene voorwaarden Disclaimer Privacy statement Linkpartners
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt Sinterklaas-gedicht.nl cookies.