Tips om een goed Sinterklaasgedicht te schrijven

Bedenk voor je een gedicht gaat schrijven wat er allemaal in moet komen. Bijvoorbeeld leuke en slechte eigenschappen, een grapje over de persoon waarvoor je schrijft, of hints over het cadeau dat je gekocht hebt.

Rijmschema's

Kies voor je begint ook een rijmschema. Zo kun je kiezen voor slagrijm, gepaard rijm, gekruist rijm, omarmend rijm of verspringend rijm. Bij slagrijm rijmt bij elke zin het laatste woord met alle voorgaande regels. Bij gepaard rijm rijmen steeds twee zinnen achter elkaar op elkaar en daarna krijg je weer een ander rijmwoord. Gekruist rijm betekent dat de eerste en de derde zin rijmen en de tweede en de vierde en zo verder. Bij omarmend rijm rijmen de eerste en de vierde zin op elkaar en de tweede en de derde. Bij het laatste rijmschema, verspringend rijm, rijm je met drie rijmwoorden. De eerste zin rijmt op de vierde, de tweede op de vijfde en de derde op de zesde en zo verder. Kies dus het rijmschema waarvan jij denkt dat dit het leukste resultaat gaat opleveren.

Doe eens wat anders!

Maak een parodie op bijvoorbeeld een bestaand lied. Zo kun je sommige Nederlandstalige liederen zo aanpassen dat ze van toepassing worden op de persoon waarvoor je het gedicht maakt. Neem wel een lied of andere tekst die iedereen kent, zo heb je gegarandeerd succes! Je kunt beter een korte tekst schrijven dan dat je je verplicht voelt tot het maken van een langer gedicht waarvan het resultaat veel minder leuk wordt.

Als je niet meer op een bepaald woord kunt komen kun je op internet ook zoeken op synoniemen. Zo kun je nog makkelijker woorden vinden waarmee je kunt rijmen. Probeer de bekende zinnen te voorkomen. Zo kent iedereen natuurlijk de zin al: Sint zat eens te denken, wat hij .... dit jaar zou schenken! Hiermee maak je al meteen een slecht begin, en onthoud: een goed begin is het halve werk!

Klaar?

Wanneer je klaar bent met je gedicht kun je het eens hardop voor jezelf voorlezen. Zo kun je zelf horen of het allemaal wel klopt en of de zinnen lekker lopen. Het komt voor dat je er even helemaal niet meer uitkomt. Vraag dan hulp, een ander kan soms ineens met het goede regeltje komen om zo je unieke sinterklaasgedicht af te maken.

Mocht je er totaal niet uitkomen dan bied onze Unieke Sinterklaasgedichten - generator de oplossing. Binnen 3 stappen krijgt u een uniek gepersonaliseerd sinterklaasgedicht. Zo simpel kan het zijn!

< Start met het genereren van je eigen persoonlijke sinterklaasgedicht!
Onze generator op je website? Gedichten maken Sinterklaasgedichten rijmen Tips voor het schrijven Kant en klare gedichten Geschiedenis van Sinterklaas Geschiedenis van Zwarte Piet Je schoen zetten Sinterklaas liedjes Contact Algemene voorwaarden Disclaimer Privacy statement Linkpartners
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt Sinterklaas-gedicht.nl cookies.